21 februari 2017

What is lightness?

Lightness is mentaal en fysiek licht zijn

# Mentaal
De stress, vermoeidheid, geen zin om te trainen, slecht gezind, ... Dit zijn allemaal negatieve emoties die de sessie met jou paard zullen bepalen.
Waarom ? We zijn sneller geïrriteerd, hebben niet veel geduld en meestal staat er geen glimlach op ons gezicht en het paard voelt dit onmiddellijk en hij gaat jou uitdagen, zoals bij een spel en wie het eerst kwaad of zijn geduld verliest is verloren. Meestal zijn wij de verliezers en er ontstaat een conflict.

Als het paard niet of onjuist antwoord als je iets vraagt is het waarschijnlijk omdat je het niet goed gevraagd hebt, in plaats van hier gefrustreerd te raken moet je de opportuniteit nemen om een oplossing te gaan zoeken en misschien iets nieuws te leren.

Blijf mentaal licht, als je naar jou paard gaat zet dan die negatieve emoties opzij. Ga even buiten wandelen in de frisse lucht en maak je hoofd leeg.

Maak een planning voor de hele week, dagen dat je veel tijd hebt voorzie je een intensievere training en nieuwe oefeningen en dagen waar je niet veel tijd hebt doe je iets dat je paard al kent, hoe de sessie kort en positief.
Ga regelmatig eens wandelen of dat het weer nu slecht is of goed, het doet deugd aan het paard en aan jou.

# Fysiek
Als je iets aan jou paard vraagt moet je correct zijn, leer hun taal want zij kunnen geen Nederlands.
Timing, laat de druk los op het juiste moment
Beloon voor elke stap in de goede richting
Je moet assertief zijn niet agressief !
Lachen, heb plezier !